Blog » Ontwikkeling reactiveringsmodule

Gerard Vehof

Via verschillende ziekenhuizen die gebruikmaken van het Telerevalidatie portaal hoorden we dat patiënten tijdens (en na) een ziekenhuisopname moeite hebben voldoende te bewegen. Iets wat ook uit onderzoek blijkt [1].

Daarnaast blijkt het in de praktijk best lastig om deze fysieke activiteit te verhogen. Vandaar de vraag of we een module konden ontwikkelen die zowel patiënt als behandelaar kan helpen met dit zogenaamde reactiveren, met als doel het herstel te bevorderen.

Ontwikkeling module

Zodoende zijn we aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een reactiveringsmodule en zagen we dat er landelijk diverse onderzoeksprojecten op dit gebied lopen. Zo liet een recent onderzoek zien dat het toevoegen van beweegsensoren aan een beweeginterventie patiënten kunnen stimuleren om actiever te zijn tijdens de opname (2).

Echter, om van dergelijke technologie gebruik te maken is CE-certificering nodig. Iets waar we op de achtergrond druk mee bezig zijn, maar helaas niet van vandaag op morgen gerealiseerd is. Daarom hebben we momenteel ervoor gekozen om de stappenteller op de smartphone in te zetten en te koppelen aan het Telerevalidatie portaal. Iets wat de patiënt vrijblijvend kan aanzetten en met toestemming ook uitgelezen kan worden door de behandelaar. Een laagdrempelige manier om bewegen tijdens de opname te stimuleren denken we.

Daarnaast bevat de module ook informatie-items over de positieve effecten van bewegen, tips hoe patiënten het beste actief kunnen blijven tijdens en na de opname, maar ook oefeningen uit onze bibliotheek. Als de patiënt desondanks nog steeds moeite ervaart om voldoende te bewegen, kan ook een beweegdagboek bijgehouden worden.

Testen

De komende tijd gaan we de reactiveringsmodule met een aantal gebruikers testen en verbeteren. Mocht u daar ook gebruik van willen maken, dan kunt u contact met ons opnemen via support@telerevalidatie.nl. De inhoud is ook te downloaden via de Marktplaats.

Telerevalidatie

[1] How much do hospitalized adults move? A systematic review and meta-analysis. Appl Nurs Res. 2020 Feb;51:151189.

[2] Improving physical activity in hospitalized patients: The preliminary effectiveness of a goal-directed movement intervention. Clin Rehabil. 2023 Nov:37:1501-1509

Maak een gratis proefaccount aan en probeer het zelf

Stopt automatisch na 30 dagen

Achtergrond

Contact

Telerevalidatie.nl
Smientstraat 55
2492 PB Den Haag